donderdag 25 september 2008

De betovering verbroken...

We zijn weer thuis. Teruggekeerd in onze warme familiekring. Met in onze Pelgrimspas een aantal mooie stempels. Allemaal van plaatsen die we passeerden.

Deze reis hebben we ruwweg 531 km afgelegd. In 24 dagen. Dat betekent gemiddeld 22,1 km per dag. Zonder de twee rustdagen: 24,1 km per dag. Nog ruim 2300 kilometer te gaan!
Het Pelgrimeren samen met mijn broer bevalt prima. Hij is een geboren navigator en behoorlijk koersvast. Spreekt prima Frans. Heel handig bij het regelen van onderdak. En in contacten met passanten. En je hebt een goed gezelschap aan elkaar.

Het is fijn om thuis te zijn. Maar toch. De betovering is verbroken.
Als Pelgrim heb je een eenvoudig en heel overzichtelijk bestaan. Opstaan, ontbijten, trekken, aankomen, wasje doen, op cafe (indien beschikbaar), restaurant, slapen. Weinig impulsen van buiten; geen krant, radio of tv. Vaak ook geen internet. Wel warme, soms bijzondere, ontmoetingen onderweg. Van een zwaai, tot een groet, tot een gesprek. Van mensen die stoppen om je aan te spreken. Belangstellend, bewonderend en bemoedigend. En het dagelijks contact met thuis via de mobiel.
Al heel snel wen je aan dat ritme en werkt het verslavend. Haast betoverend. Zeker als je overwegend prettig weer hebt.

En de schelp. Symbool voor de pelgrimage naar Santiago de Compostela. Die blijkt onderweg veel los te maken in de mensen die je ontmoet of passeert.

Gedurende de Pelgrimage wordt je 'rijker'. Met indrukken, gedachten, beelden en contacten. Er zijn zoveel ontzettend goede en oprechte mensen.

Voorlopig is de betovering verbroken. Volgend jaar zetten we onze tocht voort. Vanaf eind juni gaan we op pad. En hopen opnieuw betoverd te worden. En Santiago te bereiken....

Geen opmerkingen: