vrijdag 2 oktober 2009

Dag 118 Van Pedrouzo naar Santiago de Compostela (22 km)

Met een machtig akkoord zet het grote orgel in. Onderaan is de enorme kabel in wel tien delen gesplitst. Onder begeleiding van de orgelklanken wordt het grote, manshoge, wierookvat langzaam opgehesen. En aan het slingeren gebracht. Eerst langzaam. Maar de tien mannen laten het vat al snel dwars over door de kathedraal van Santiago de Compostela suizen. In een werkelijk duizelingwekkende vaart. Daarbij raakt de kabel bijna de bovenkant van het hoog gotische gewelf. Een geluk om het mee te maken. Want het gebeurt maar zelden dat men het vat laat slingeren. En imposant.
Santiago de Compostela! Het eindpunt van onze lange, maar mooie pelgrimsreis. Vanmorgen zijn we er aangekomen. En via de ingang voor pelgrims de kathedraal binnen gegaan.
We zijn vroeg vertrokken. In de verte kraait een haan. Dichterbij hoor je het geluid van een autoweg. Achter de heuvel reflecteren de felle lichten van het vliegveld van Santiago op de wolken. De laatste etappe. We willen rond elf uur in Santiago zijn.
Onderweg Marja gefeliciteerd met haar verjaardag. Ik omarm haar met duizend armen...
De pelgrimsmis begint om twaalf uur. Maar je moet erg op tijd zijn. En het lukt. Tijdens de mis is de kathedraal stampvol. De mis is verder in vlekkeloos Spaans. Redelijk lastig te volgen dus. Een non met mooie stem doet de voorzang. Het machtige orgel begeleidt met warme klanken.
Eigenlijk besef ik nauwelijks dat we in Santiago zijn. Gisteren en vandaag voelde ik geen opwinding. Het voelt als een gewone etappe.
Misschien zijn we onderweg wat stiller. En we zijn al een paar dagen bezig de kilometers af te tellen. Alleen in de kathedraal en na afloop is het anders. Pelgrims feliciteren elkaar over het bereiken van Santiago. En vanmiddag haal ik mijn certificaat. De wachtrij ervoor is vanmorgen langer dan een uur.
Han heeft inmiddels met drie Australische vrouwen afgesproken. Vanavond gaan we champagne drinken en tapas eten op het bereiken van Santiago.
We verblijven in een eenvoudig pension. In een driebed kamer. Julia heeft een eigen sleutel. Dus die kan haar gang gaan. En wij kunnen ook na tien uur binnen (in alle albergues moet je voor tien uur binnen zijn en in bed!).
We blijven hier twee nachten. Zondag trekken we verder. Daarover morgen meer.
Totaal na 107 etappes: 2.724 km

1 opmerking:

Ben zei

Van harte gefeliciteerd het bereiken van deze mijlpaal!!
Nu weer met beide benen op grond ;-)
Als pelgrim is dat wat lastig want dan kom je geen stap vooruit.

Wij verheugen ons nu al op volgende week.

Kus,
Els en Ben