dinsdag 28 juli 2009

Dag 58 Van Le Puy naar Saint-Privat-d'Allier (24 km)

Plotseling is alles anders. De route loopt veel rechtstreekser. Is veel beter aangegeven. Je kunt hem bijna blind lopen. De paden breed en redelijk comfortabel. En veel gezelliger. Je ontmoet veel mede-pelgrims.
Al vanmorgen. Bij de klim naar de hoogvlakte van Velay. Uit het dal waarin Le Puy ligt. We worden ingehaald door een jongeman (33). Kleine rugzak. Plastic tas in de hand. Hoog tempo. We laten hem lopen. Die halen we nog wel in denken we allebei. En ja hoor. Binnen een half uur hebben we contact. Hij heet Abdul. Een Duitse Marokkaan. Erg aardig. Hij doet wel bijna alles fout. Heeft de buikband ( dat is de draagband) van zijn rugzak open. Denkt in een plastic tas 3 liter water, bananen en andere proviand mee te kunnen dragen. Heeft zijn schoenen verkeerd en veel te strak geknoopt. We helpen hem op weg. En hij is ons dankbaar. Gaat de hele route met ons mee.
Al bij de eerste stop doemen een zestal andere pelgrims op. We komen er een aantal tegen die richting Le Puy lopen. We passeren ze als ze in het gras liggen. Je groet. Soms maak je een kort praatje. Kortom, heel gezellig.
Gisteravond. Zijn brede lach trekt zijn gouden tanden bloot. Hij draagt een Fez. De trotse eigenaar van het kleine Marokkaanse restaurant. Vijf tafels, 20 plaatsen. Daar eten we. De wanden zijn behangen met glorieuze momenten uit zijn leven. Hij is gevestigd in een zijstraatje. Midden op straat staat een menukaart. En een tafeltje met gekreukt tafelkleed. Ligt er scheef en slordig op. Met vier borden. Dat is alles. De ramen zijn al minstens een half jaar niet gezeemd. De WC is smerig. We krijgen met een groots gebaar de menukaart. In de praktijk zijn er maar twee gerechten. Couscous met lam of met kip. Hij is eigenaar, directeur, kok en kelner in een persoon. Maar kennelijk geen schoonmaker. Je moet er wel wat voor over hebben om eens couscous te eten!
Tot onze verassing is er een camping municipal in Saint-Privat. Direct bij het dorp. En doet super gezellig aan. Kortom: onze eerste etappe van het nieuwe traject is heel goed bevallen. Opgewekt trekken we westwaarts. Daar zullen we later deze week onze teerbeminden in onze armen sluiten. Een buitengewoon plezierig vooruitzicht.
Totaal na 52 etappes: 1.285 km

2 opmerkingen:

Gerdine zei

heb even je foto van de cathedraal omgedraaid kunnen we hem ook bekijken zonder de PC op z'n kant te zetten.
Zie er wer geweldig uit hoor met al die nieuwe foto's.
Had ook al een reactie geplaatst maar stond nog aangemeld onder jou naam dom he.
Dus nu ook nog even onder mijn eigen naam.
groetjes Gerdine

Karlien zei

Ad en Han,
een zwaai vanuit Vlaanderen... en zegen op jullie pad!
Karlien