zaterdag 4 juli 2009

Dag 34 Van Chablis naar Auxerre (26 km)

Plotseling staat hij daar. Links van de landweg. Zijn schatten verborgen onder een rijk bladerdak. De kersenboom. Een hemels geschenk voor een pelgrim onderweg. Wat zijn ze lekker. Zo van de boom.

Gistermiddag. Ze heeft een strooien hoed op. Uiteraard met een rood lint. Knalrode lippen. Slank. Hagelwitte outfit. Elegant. Ze glimlacht. Ik schat haar rond de 70. In haar kielzog een 10 jaar ouder man.
Rustig, vriendelijk, bedaard. Voormalig diplomaat. Type Eminence Grise. Ze wonen vast in Chablis. Ze betreden het terras. Zoals iedere dag. Ze vinden een plaatsje langs de kant. Een beetje weggedrukt.

Het middelgrote terras wordt bezet met een grote groep Vlamingen. En wij. Bij vertrek is ze poeslief tegen de Belgen. Met luide stem belijdt ze haar trouw aan hen. Maar ook haar hekel aan Nederlanders; waartoe ze zelf behoort. Dat heet bijten in de hand die je voedt. Haar man houdt zich op de achtergrond.

Hoe anders op de camping in Auxerre. Direct bij aankomst contact met een krasse 80'er. Is met een VW campertje (1965) op stap. Heeft daar al sinds de aanschaf 936 nachten in geslapen. Ik schat hem in als accountant of zoiets. Bijna goed. Wiskundige. Vuttend professor uit Utrecht. Woont sinds 1984 in Haifa. Daar wonen ook zijn kinderen. Zijn vrouw was Joods. Nu overleden. Is zelf Joods geworden. Is nu bezig met project om logica Talmoed met de wiskunde te vergelijken.
Interessante, positieve, enthousiaste man. Wat een rijkdom al die mensen als pelgrim te ontmoeten.
Totaal na 32 etappes: 779 km

Geen opmerkingen: