woensdag 26 augustus 2009

Dag 81 Van Aroue naar Ostabat (23 km)

Ze doet alles alleen. Mme Barneix. 77 Jaar. Op de boerenhoeve een km voor Aroue. Dat betekent iedere dag alle bedden verschonen, schoonmaken, inkopen doen, diner en ontbijt maken. Er zijn maar liefst 11 gasten. 2 Frans-Canadezen, 7 Fransen en wij. Haar zoon helpt bij de ontvangst van gasten en het serveren.
De gasten eten allemaal tegelijk. Aan een grote tafel. Het wordt nog onverwacht gezellig. Goed eten, lekkere wijn en aangenaam gezelschap.
Het verblijf voldoet niet meer aan de wettelijke eisen. Daarom staan Mme Barneix of haar zoons voor de moeilijke keus: stoppen of nieuwbouw. Voor de pelgrims is nieuwbouw de beste optie. Er zijn heel weinig voorzieningen in Aroue. In ieder geval: een diepe buiging voor Mme Barneix!
Op onze route passeren we vandaag de 'Steen van Gibraltar'. De naam is afgeleid van het Baskische 'Chibaltarem'. Dat betekent 'Heilige Salvator'. Deze steen markeert de plek waar de Via Podiensis, die start in Le Puy-en-Velay, samenkomt met twee andere Franse Jacobswegen. Die uit Tours en Vezelay.
De route loopt door Baskisch heuvelland. Rond de middag komt de zon door. Heel aangenaam. Ook handig om onze was snel te drogen. Vannacht slapen we weer in een boerderij. 1 km na Ostabat. Dat betekent 2 km extra voor een biertje. Wel op de route. Dus morgen is het iets korter.
Nu (21.30 uur) zitten we te zingen na het eten. Met wel 22 personen. Daarover morgen meer.
Totaal na 73 etappes: 1.910 km

Geen opmerkingen: