dinsdag 25 augustus 2009

Dag 80 Van Navarrenx naar Aroue (19 km)

We zien hen al een week. Vooral in de etappeplaatsen. Hij een reus van een man. Zij een dreumes van een vrouw. Ik schat hen op begin 70. Ze past moeiteloos onder zijn oksel. Een paar dagen geleden kwamen ze aanlopen. Beiden met een behoorlijke rugzak. Dus toch pelgrims. Zonder rugzak heeft hij vaak liefdevol zijn hand op haar schouder. Ze zijn Frans. Hij spreekt ook vloeiend Arabisch en Spaans. Heeft jaren in Libië en Syrië gewoond. Is nu vinoloog. Doet daar nog wel wat aan.
Al vijf keer naar Santiago getrokken. Vanuit Saint-Jean, dus de Spaanse route. De eerste keer in 18 dagen! Dat betekent rond de 50 km per dag. Nu gaan ze naar St-Jean. Dan stoppen ze. Voor dit jaar. Vandaag komen we ze onderweg tegen. Aroue is klein. Veel pelgrims vinden er geen slaapplek en moeten naar elders. Zij ook. Hij heeft een oud routeboek en is onzeker over de te nemen weg. We kunnen ze helpen. Interessante, vriendelijke mensen. Een verrijking ze te ontmoeten.
De hele dag is het zwaar bewolkt. In de verte horen we steeds wat onweer. Vanmiddag regent het een paar uur. Het is een korte etappe. Laat vertrokken (rond half negen). Toch zijn we al om één uur op onze bestemming. Het regent dan al flink. Dus nat. We slapen en eten in een boerderij. Net voor Aroue. Wel op de route. We hebben bedden in een soort voorkamertje. Drie anderen moeten bij ons bed langs om bij hun slaapplek te komen. Bijzonder.
De hele middag geeft de telefoon al aan: 'geen service'. Zal vanavond nog eens proberen dit verhaal te versturen. We zijn nu in Frans Baskenland. Het allerlaatste stukje Frankrijk.

Geen opmerkingen: