zondag 6 september 2009

Dag 92 Van Nájera naar Santo Domingo de la Calzada (21 km)

Vanmorgen ga ik samen op met Ines (fysiotherapeute). Ze Loopt wat langzaam. Voeten doen zeer. Heeft geen idee wat het is. Ik adviseer haar de veters veel losser te knopen. En het wonder geschiedt. Vandaag nog wel pijn. Morgen is het over. Hoe eenvoudig kan het zijn.
We worden ingehaald door Grazia (Italiaanse 66). Ze loopt alleen. Plotseling hoor ik haar in levendig Italiaans gesprek (telefoon). Als ze passeert vraag ik: 'was je in gesprek met de hemel?'
Ze lacht breed. En zet spontaan het Marialied (Salve Maria) in. En gaat zingend door.
In Santo Domingo logeer ik in 'Albergue de Peregrinos Cofradia del Santo'. Een schitterende albergue. Nieuw, schoon, lounge hoeken met comfortabele banken, voldoende douches, wc's en wastafels. Bovendien met 120 plaatsen ook nog eens groot. En je mag zelf weten wat je betaalt. Volgens de boekjes is dat dan 5 of 6 euro. In dit geval veel te weinig. Het is met stip de mooiste en netste albergue tot nu toe.
Santo Domingo is wereldberoemd door de kippen in de kathedraal. In een kippenhok zitten permanent een haan en een hen. Volgens de legende leefde een ter dood veroordeelde en opgehangen Duitse jongen na drie weken nog. De apostel Jacobus had hem al die tijd ondersteund. De bisschop wilde het niet geloven. Hij stond op het punt aan zijn maaltijd van gebraden haan en hen te beginnen. En hij riep uit: 'Dit beest hier zal nog eerder vleugels krijgen dan dat het waar kan zijn'. En terstond kregen de haan en de hen vleugels. De haan kraaide. En ze vlogen van de borden op. Achter onze albergue staat een kippenhok. Iedere drie weken worden de haan en de hen in de kathedraal vervangen door kippen uit dit hok. Een rouleringssysteem dus.
Vandaag een spreuk zoals die in onze albergue hangt: 'Let the deep inner joy that you feel, be the compass that indicates your direction of live...'
Totaal na 83 etappes: 2.143 km

Geen opmerkingen: